
Identitatea patrimoniului balnear a Bailor Herculane este puternic conectata la spatiul cultural austriac, nu doar prin aceasta componenta istorica si culturala, ci si prin semnificatiile acestuia in contextul patrimoniul balnear european.
Adevarata dezvoltare si adevaratul progres al statiunii a inceput in 1718, cand Baile Herculane au devenit parte a Imperiului Habsburgic. In prima faza, statiunea balneara se dezvolta printr-o directiva clara privind sectorul medical, pentru a fi baza principala de tratament pentru soldati, accesul publicului larg fiind limitat. O noua era incepe pentru statiunea raului Cerna in prima jumatate a secolului al XIX-lea, cand intra sub conducerea Imperiului ungar. Apoi, statiunea incepe sa fie vizitata de personalitatile vremii, iar centrul de tratament medical al statiunii se combina cu functiile culturale si de loisir ale unei statiuni balneare emancipate.
Deschiderea statiunii catre publicul larg se bazeaza pe conceptul schematic si arhitectural al lui Wilhelm Doderer, arhitect si urbanist recunoscut al acelor vremuri. Statiunea Baile Herculane a ajuns in atentia tuturor si pentru cei care au vizitat-o a devenit un loc de neuitat. Imparatul Franz Josef observa ca Baile Herculane este „cea mai frumoasa statiune de pe continent”, iar sotia sa, imparateasa Elizabeth din Austria, cunoscuta si sub numele de Sissi, noteaza in jurnalul sau intim ca „Baile Herculane sunt o prezenta distincta si incantatoare”.
Odata, Perla Banatului, vizitata de insusi Imparatul Franz Josef, a devenit astazi exponentul patrimoniului balnear aflat in continua degradare. Cum putem reactiva acest patrimoniu? Care sunt uneltele care pun bazele dezvoltarii durabile a statiunii, nu doar la nivel national, ci in contextul statiunilor balneare la nivel european? Aceste intrebari au fundamentat prezentarea proiectului HerculaneProject in fata membrilor ICOMOS Austria.
S-au discutat alternative de implicare si dezvoltare a unei relatii pe termen lung in ceea ce priveste interventiile etapizate pe patrimoniu, dar mai ales care este cadrul prin care Ansamblul Arhitectural poate fi inclus in patrimoniul UNESCO, in lista tentativa The Great Spas of Europe. O prima campanie a fost deja inceputa in vara anului 2018, sub numele #IGotMArked. In cadrul campaniei au participat peste 300 de persoane, toate fiind marcate intr-un fel sau altul de patrimoniu – amintiri, momente petrecute printre zidurile actualmente abandonate ale cladirilor, nostalgia vremurilor apuse, frumusetea locului, dar si de valorile sale culturale extraordinare.
Totodata, deoarece echipa HerculaneProject isi propune o serie de interventii in spatiul urban al Bailor prin scoala de vara Baia de Arhitectura, s-a discutat un potential parteneriat in ceea ce priveste participarea specialistilor austrieci in cadrul acestui eveniment, dar si un schimb de experienta pentru studentii austrieci.