Breaking News
Cont utilizator
Login | Inregistrare | Modificare Profil

Traducere site

Politistii la ora bilantului! In 2018 violenta, infractionalitatea stradala si numarul accidentelor grave a scazut, insa a crescut evaziunea fiscala

Spatiere randuri+- ADimensiune font+- Printati articolul


Activitatea de evaluare a I.P.J Timis, s-a desfasurat in prezenta Prim-Adjunctului Inspectoratului General al Politiei Romane - Chestor de politie Apreutesei Victor Willi si presedintelui Comisiei de Aparare Ordine Publica si Siguranta Nationala-deputat Caprar Dorel-Gheorghe, alaturi de alti invitati.

In cursul anului 2018, intreaga activitate a Inspectoratului de Politie Judetean Timis a fost directionata si desfasurata in vederea indeplinirii obiectivelor institutionale, strategice si specifice ale Politiei Romane, respectiv: cresterea gradului de siguranta si protectie pentru cetateni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranta stradala, siguranta rutiera si siguranta transporturilor; prevenirea si combaterea infractionalitatii organizate si transfrontaliere, destructurarea gruparilor infractionale; asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, coruptiei, contrafacerii de marfuri, a infractiunilor din domeniul achizitiilor publice, precum si prin protectia intereselor financiare ale Uniunii Europene; asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale si financiare necesare dezvoltarii si mentinerii capacitatii operationale a Politiei Romane.

 

Infractionalitatea stradala, in perioada analizata, a fost in scadere fata de anul 2017, diminuarea procentuala fiind de 9,74 %. In mediul rural, infractionalitatea sesizata a inregistrat o scadere cu aproximativ 2 %, fata de anul precedent, de mentionat este faptul ca furtul in mediul rural, inregistreaza scadere de la 1.104 de fapte sesizate in anul 2017, la 966 in anul 2018, respectiv cu 138 de fapte mai putin, adica din punct de vedere procentual o diminuare cu peste 12%. In ceea ce priveste siguranta participantilor la trafic, in anul 2018, s-au produs cu 11% mai putine accidente grave fata de anul 2017, aceste evenimente soldandu-se cu un numar de 77 de persoane decedate, in scadere cu o persoana fata de anul 2017, adica procentual cu 1,28 % mai putin si cu un numar de 207 de persoane ranite grav, respectiv cu 19 mai putine decat in anul 2017, reprezentand o diminuare procentuala de aproximativ 8 %.

 

O alta directie foarte importanta de actiune in domeniul circulatiei rutiere, a fost ridicarea gradului de disciplina in trafic, printr-o prezenta activa a politistilor pe principalele artere rutiere din judet. Infractionalitatea sesizata la nivelul I.P.J. Timis, in anul 2018, a fost in scadere, inregistrand o diminuare de 4,67 %. Astfel, sesizarile de natura economica au inregistrat o majorare cu 0,90 %, la infractiunile de natura judiciara reducerea este de aproximativ 3 % mai putin, iar la sesizarile de alta natura, se inregistreaza o scadere cu 10,53 % fapte mai putin.

 

Relevant si de retinut este faptul ca, la nivelul I.P.J. Timis, infractionalitatea sesizata se afla pe un trend descendent, de la an la an, respectiv anul 2018 a fost cel de-al saptelea an de scaderi consecutive. Infractionalitatea in domeniul evaziunii fiscale a inregistrat o crestere de la 2 fapte in anul 2017, la 7 fapte in 2018, iar faptele privind Codul Vamal sunt in scadere, de la 108 fapte inregistrate in anul 2017, la 102 in anul 2018, deci cu 6 sesizari mai putin, ceea ce din punct de vedere procentual reprezinta o diminuare cu circa 5 %.

 

In cursul anului 2018, la nivelul judetului Timis, infractiunile de mare violenta sunt in scadere, diminuarea fiind de circa 21 %. Sesizarile din sfera criminalitatii contra patrimoniului, au inregistrat scaderi de aproximativ 5,38 % fata de anul 2017, diminuarea fiind determinata, in principal, de reducerea semnificativa a infractiunilor de furt, cu 7 % mai putine. De asemenea, se consemneaza scaderi si in cazul furturile din societati comerciale, unde diminuarea procentuala este de circa 14 %,iar in cazul furturilor din auto, se inregistreaza o crestere de 0,77 %.

 

Pe linia combaterii delictelor silvice, in perioada analizata, s-a inregistrat o scadere de 9,85 %., lucratorii compartimentului specializat confiscand aproape 455 de metri cubi de material lemnos.In perioada analizata, activitatea politistilor din cadrul Biroului Analiza si Prevenirea Criminalitatii s-a axat pe prevenirea infractiunilor contra patrimoniului, , prevenirea delincventei juvenile, violentei domestice si reducerea victimizarii minorilor, avand ca beneficiari peste 177.815 de persoane.

 

In domeniul prevenirii criminalitatii in randul tinerei generatii, una dintre principalele activitati desfasurate in cursul anului 2018 de catre I.P.J. Timis, o constituie Proiectul „Impreuna pentru o comunitate mai sigura”, lansat impreuna cu Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Timis. Activitatile au fost derulate la Centru de Tineret Cheveresu Mare. Pe langa acest proiect s-au mai derulat si trei campanii “Internetul, prieten sau dusman?”, “De la violenta la delincventa este un pas” si „Vacanta in siguranta”.

 

De asemenea, a avut loc si programul local de prevenire a violentei familie, in cadrul caruia au fost derulate 2 campanii: „Toti impotriva violentei” si „Opreste violenta din viata ta!”, care au vizat prevenirea violentei domestice si in mod special a celei indreptate impotriva femeii si copiilor, atat in mediul urban cat si in mediul rural.

In perioada analizata, parcul auto al inspectoratului (inclusiv al structurilor deservite logistic) a fost reinnoit cu 43 de autospeciale, in prezent cuprinzand 549 de autovehicule. Actiunile viitoare ale politistilor timiseni vor viza in imbunatatirea calitatii serviciului politienesc oferit cetatenilor, prin protejarea persoanei, a patrimoniului, siguranta stradala si rutiera.De asemene, ramane o prioritate asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, coruptiei, contrafacerii de marfuri, a infractiunilor din domeniul achizitiilor publice, precum si prin protectia intereselor financiare ale Uniunii Europene, prevenirea si combaterea infractionalitatii pe raza de competenta si destructurarea gruparilor infractionale.

 

Pentru atingerea acestor obiective, Inspectoratul de Politie Judetean Timis va continua desfasurarea activitatilor in cooperare cu structurile de aplicare a legii la nivelul judetului, in scopul asigurarii unui management corespunzator al situatiei operative.

Comentarii

comentariiNiciun comentariu

Niciun comentariu Acest articol nu are inca niciun comentariu

Articolul acesta nu are inca niciun comentariu.

Dar dumneavoastra puteti comenta primul! Lasati un comentariu !

Lasati un comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul LugojOnline.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii. Intreaga responsabilitate a formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Adresa dumneavoastra de e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *


Articole asemanatoare

ro_RORomanian
en_USEnglish ro_RORomanian