Breaking News
Cont utilizator
Login | Inregistrare | Modificare Profil

Traducere site

Obligatii pentru posesori legali de arme si munitii in vederea limitarii raspandirii COVID – 19

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article


Serviciul Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Timis aduce la cunostinta urmatoarele posesorilor legali de arme si munitii supuse autorizarii obligatiile pe care le au in vederea limitarii raspandirii COVID – 19 si a respectarii masurilor de prevenire a infectiei dispuse catre C.N.S.S.U.

Astfel, posesorii de arme si munitie au obligatia de a pastra arma si munitia inscrisa in permisul de arma in conditii de securitate, astfel incat sa nu permita accesul la acestea al persoanelor neautorizate la domiciliul sau resedinta acestuia in locuri special destinate, in conditiile prevazute de normele metodologice de aplicare a prezentei legi, conform art. 31 din Legea 295/2004 rep. Totodata este necesar a se lua masuri de reevaluare a conditiilor de pastrare a armelor si munitiilor, a lazilor, precum si a sistemelor de inchidere, astfel ca armele vor fi asigurate la locuinta detinatorului in cutii special amenajate metalice, cu incuietori duble si sigure, bine fixate in podea sau de perete.

Uzul de arma nu poate fi efectuat decat in scopul pentru care s-a dat autorizare si cu respectarea prevederilor legale, iar folosirea armelor in alte conditii decat cele de mai sus, constituie infractiune pentru uz de arma fara drept, fiind sanctionata cu inchisoare de la 1 la 5 ani. Este interzisa folosirea armei in cazul agresiunilor verbale, conflictelor ori pentru intimidare sau amenintare. Pierderea sau furtul armelor letale din motive inputabile detinatorului atrage masura sanctionarii contraventionale cu amenda de la 5001 lei pana la 10.000 lei precum si masura administrativa de anulare a dreptului de detinere port si folosire a armelor. Este interzisa pastrarea armei la locul de munca, garaje, gospodarii, anexe, ateliere, cabane de odihna, autoturisme, la prieteni, parinti sau cunostinte. Posesorii de arme si munitie au obligatia ca in termen de 24 de ore sa anunte in scris despre furtul sau pierderea armei, munitiei la organul de politie pe a carui raza de competenta s-a produs evenimentul. In cazul in care arma scurta se afla asupra persoanei, aceasta se pastreaza obligatoriu ascunsa vederii, in toc pe curea sau ham, fiind strict interzisa pastrarea ei in genti, posete, sacose, etc. Este interzis portul armelor destinate autoapararii in locuri aglomerate, stadioane, sali de spectacole, adunari publice precum si in alte locuri in care detinerea armelor este interzisa prin lege si daca detinatorul legal se afla sub influenta bauturilor alcoolice, produselor sau substantelor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similare acestora.

Conform prevederilor Decretului Presedintelui Romaniei nr. 195/16.03.2020 si a Dispozitiei D.A.E.S.P. nr. 1795950/19.03.2020 se recomanda limitarea si evitarea detinerea, portul si folosirea armelor supuse autorizarii, cu exceptia cazurilor de absoluta necesitate, in vederea raspandirii COVID – 19 si a respectarii masurilor de prevenire a infectiei dispuse catre C.N.S.S.U. In perioada imediat urmatoare, organele de politie competente vor efectua verificari si controale cu privire la respectarea tuturor prevederilor Legii 295/2004 rep. si a Hotararii nr. 11/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 295/2004, privind regimul armelor si munitiilor.

Comentarii

comentarii1 Comment

  1. MX 01:46, Apr 24, 2020

    „se recomanda limitarea … cu exceptia cazurilor de absoluta necesitate, in vederea raspandirii COVID – 19”

    🙂 🙂 🙂

    Reply to this comment

Leave Your Comment

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul LugojOnline.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii. Intreaga responsabilitate a formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Related Articles

en_USEnglish
ro_RORomanian en_USEnglish