Breaking News
Cont utilizator
Login | Inregistrare | Modificare Profil

Traducere site

Festivitate de celebrare a Zilei Nationale la Muzeul de istorie, etnografie si arta plastica Lugoj

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article


Societatea de Stiinte Istorice din Romania - filiala Lugoj si Muzeul de istorie, etnografie si arta plastica Lugoj organizeaza o festivitate de celebrare cu prilejul zilei de 1 Decembrie - Ziua Nationala a Romaniei.

Evenimentul, care va avea loc la Muzeul de istorie, etnografie si arta plastica Lugoj, in 27 noiembrie 2019, la ora 17, va cuprinde un program artistic prezentat de Corul „Taina” al elevilor de la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” Lugoj, vernisajul expozitiei Muzeului de istorie, etnografie si arta plastica Lugoj: „100 de ani de la intrarea armatei romane in Lugoj” (Oliviu Gaidos, muzeograf) si o Sesiune de comunicari stiintifice prilejuita de lansarea volumului VII al anuarului Restituiri banatene.

 

Volumul include mai multe studii si articole referitoare la evenimentele anului 1919 petrecute in spatiul banatean: Prezenta militara franceza si administratia Banatului (noiembrie 1918 – august 1919) (Gheorghe Iancu); Lugoju si armata franceza (1919) (Horatiu Suciu, Monica Suciu); Povestea unei fotografii. Manifestari de infratire cu ostasii misiunii militare franceze, organizate de catre locuitorii de nationalitate romana di norasul Lugoj, cu prilejul sosirii si stationarii lor in oras, in perioada27 ianuarie – 23 iulie 1919 (Vasile Dudas); Problema Banatului la Conferinta de Pace de la Paris (Ciuruschin Miodrag); 3 august 2019 – 100 de la intrarea trupelor romane in Timisoara (Constantin C. Gombos); Alegerile parlamentare din anul 1919 in judetul Caras-Severin (Dumitru Tomoni); Consolidand Marea Unire: Lugojul in anul 1919 (Sipos Ibolya).

 

Pe langa problematica anului 1919, volumul de fata abordeaza si alte subiecte din istoria Banatului: Consideratii privind cercetarile arheologice de la Sannicolaul Mare – Zona „Seliste” (1994- 2002) (Marius Grec); Contributii la cunoasterea patrimoniului arheologic al Banatului de nord-est. Cercetarile arheologice preventivede la Margina (judetul Timis) in anul 2014 (Ioan Bejinariu); Au fost Comnenii de aceeasi semintie cu romanii balcanici? (Vasile Muntean);Despre numele si sigiliul satului Radmanesti – Sofronie Muresan; Din cronologia Banatului imperial. (Anul 1733) (Ioan Hategan, TatianaOstroveanu); Din cronologia Banatului imperial. (Anul 1734)(Alexandru Kósa, Ioan Hategan); Romani si turci in Banatul de muntein 1738 si 1788(Costin Fenesan); Comanditari in Banatul secolului alXVIII-lea. Maestrii operelor de arta (Bogdan Ples); Lipova. Istorie,societate si administratie (secolele XVIII- XIX) (Stelean-Ioan Boia);Contributii academice la imbogatirea fondului de carte al unor biblioteci publice din Banat si Transilvania (Constantin Bratescu);Evenimente ale anului 1918 reflectate in saptamanalul „Lumina”din Caransebes (Gabriela Hajdu); Decoratie conferita lui Nicolae
Juganaru din Lugoj (1920) (Laurentiu-Stefan Szemkovics); Aspecte privind ocupatia sovietica in judetul Severin (1944-1947) (EusebiuNarai); Epurarea avocatilor din Baroul Lugoj (Lazar Gruneantu);Banatenii si Banatul in revista de istorie „Studii”(Petre Baranga,Rodica Baranga); Relatari despre revolutia romana din decembrie1989 in paginile ziarelor germane „Süddeutsche Zeitung” si„Frankfurter Allgemeine Zeitung” (Ionel Popescu).

Multiculturalitatea Banatului este prezentata de Eugen Mioc, Banatul, spatiu al multiculturalitatii si diversitatii etnice si de Ionel Bota,Sensibilitate etnica si confesiune. Privire generala asupra organizarii institutiei religiei in Tara Carasului de la inceputuri panala 1950. Volumul se incheie cu doua studii consacrate unorpersonalitati banatene: Sabin Dragoi si cultura muzicala banateana.Personalitatea compozitorului (Mircea Sturza) si Emeric Andreescu(1844-1923) (Florin Zamfir). Volumul VII al anuarului Restituiri banatene a aparut cu sprijinul financiar al ConsiliuluiJudetean Timis, Primariei si Consiliului Local Faget. O contributie majora la aparitia volumui a avut-o si firma TRIMSOL ROMANIA SRL si Sindicatului „Spiru Haret” Timis.

Comentarii

comentarii0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul LugojOnline.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii. Intreaga responsabilitate a formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Related Articles

en_USEnglish
ro_RORomanian en_USEnglish