Breaking News
Cont utilizator
Login | Inregistrare | Modificare Profil

Traducere site [prisna-google-website-translator]

Suntem primii!

Subventii pentru ucenici si stagiari! Ce trebuie sa faca angajatorii?

Spatiere randuri+- ADimensiune font+- Printati articolul


Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Timis informeaza angajatorii care incheie un contract de stagiu cu absolventii de invatamant superior primesc lunar, la cerere, din bugetul asigurarilor pentru somaj, pe perioada derularii contractului de stagiu pentru acel stagiar, o suma in cuantum de 1.350 lei/luna, suma lunara se acorda angajatorilor proportional cu timpul efectiv lucrat de stagiar.

In data de 11 iulie 2017 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Legea nr. 164/10.07.2017 pentru modificarea Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca si a Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior.

Legea reglementeaza, pentru absolventii de invatamant superior, perioada de 6 luni de debut in profesie.
Scopul efectuarii stagiului este de a asigura tranzitia absolventilor de invatamant superior de la sistemul de educatie la piata muncii, de a consolida competentele si abilitatile profesionale pentru adaptarea la cerintele practice si exigentele locului de munca si pentru o mai rapida integrare in munca, precum si de dobandire de experienta si vechime in munca si, dupa caz, in specialitate.

Perioada de stagiu se desfasoara pe baza unui program de activitati aprobat de angajator, la propunerea conducatorului compartimentului in care isi desfasoara activitatea stagiarul. Pe durata stagiului, tanarul va fi coordonat si supravegheat de un mentor desemnat de angajator. Contractul de stagiu se incheie odata cu incheierea contractului individual de munca, durata contractului de stagiu fiind de 6 luni, cu exceptia situatiilor in care prin legi speciale este prevazuta o alta perioada de stagiu.

Conform prevedrilor actului normativ mentionat, angajatorii care incadreaza ucenici primesc, la cerere, pe toata perioada derularii contractului de ucenicie, pentru fiecare ucenic angajat, o suma in cuantum de 1.125 lei/luna, suma alocata din bugetul asigurarilor pentru somaj. In sensul prezentei legi, ucenicul este o persoana cu varsta de peste 16 ani care din vointa proprie incheie un contract de ucenicie cu un angajator in scopul obtinerii unei calificari.
Deasemenea in spiritul aceleasi legi, angajatorul, este persoana fizica sau juridica ce poate potrivit legii, sa angajeze forta de munca pe baza de contract individual de munca. Totodata el are obligatia ca in cadrul derularii activitatii de ucenicie sa desemneze un coordonator de ucenicie, ce va indruma ucenicul in vederea dobandirii competentele profesionale necesare calificarii pentru care se organizeaza ucenicia la locul de munca.

Durata contractului de ucenicie se stabileste functie de nivelul de calificare pentru care urmeaza sa se pregateasca ucenicul si se organizeaza pe trei nivele de pregatire, astfel: In functie de nivelul de calificare pentru care se face perioada de ucenicie, contractele nu vor putea dura mai putin de:

12 luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de nivel 2;
24 de luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de nivel 3;
36 de luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de nivel 4.

Contractele de ucenicie si stagiu, care sunt incheiate la acest moment, isi produc in continuare efectele in acelasi fel, nefiind afectate de noile prevederi.

Comentarii

comentariiNiciun comentariu

Niciun comentariu Acest articol nu are inca niciun comentariu

Articolul acesta nu are inca niciun comentariu.

Dar dumneavoastra puteti comenta primul! Lasati un comentariu !

Lasati un comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul LugojOnline.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii. Intreaga responsabilitate a formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Adresa dumneavoastra de e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *


Articole asemanatoare

ro_RORomanian
en_USEnglish ro_RORomanian