gaidosgroup1000x100_mini
silcomcnc2017-compressor
Breaking News
Cont utilizator
Login | Inregistrare | Modificare Profil

Traducere site

patriot1maiaugust2017
patriot2maiaugust2017

Painea traditionala lugojeana, premiata la categoria “Painea Anului 2017” la Expozitia GastroPan. Produsul este realizat artizanal de Brutaria Ardelean

Spatiere randuri+- ADimensiune font+- Printati articolul


Municipiul Sibiu a gazduit editia a noua a celui mai important eveniment al industriei de panificatie, cofetarie, gelaterie, ciocolaterie, morarit, cafea si alimentatie publica.


bratumetal2016-compressor



Expozitia GastroPan a atras 21.575 de vizitatori, specialisti din domeniul panificatiei, cofetariei si HoReCa, care au experimentat solutiile variate prezentate la standurile celor 133 de expozanti din 24 de tari. Intre participanti s-a numarat si Chica Mirabela — de la Brutaria Ardelean din Lugoj, care a prezentat painea traditionala lugojeana, cunoscuta si sub numele de painea rustica. Produsul s-a clasat pe locul doi al podiumului la nivel national. Reprezentantii Brutariei Ardelean din Lugoj au tinut sa faca cunoscuta povestea acestui produs si a retetei care sta la baza realizarii painii traditionale lugojene.

Exista multe povesti despre cum se face painea, dar a noastra, a lugojenilor de la SC ARDELEAN ADRIAN COMPANY, ne este cea mai draga. De cand ne stim noi facem paine inca din 1899 dupa retete traditionale vechi si dupa cum puteti observa si astazi traditia continua. Ne place sa imbinam traditia cu inspiratia, urmand procedeul autohton, cu maia fermentata, care da painii un gust nobil si o aroma imbietoare.

Astazi va voi prezenta o paine traditionala dupa o reteta veche adaptata zilelor noaste. Dupa cum stim dospirea painii se facea in mai multe feluri, in functie de specificul zonei: cu spuma de bere, cu suc de struguri fermentat impreuna cu faina, varianta cea mai simpla – cu o bucata de aluat pastrat timp de cateva zile. Noi folosim pentru aceasta paine drojdie aromatica granulata pentru a obtine o aroma unica fructata. De ce am ales aceasta drojdie? Pentru ca ermenteaza mai incet decat drojdia conventionala.

Faina contine precursori de arome, care poate fii evidentiata prin actiunea unor enzime produse de catre aceste drojdii speciale. Pentru aceasta paine am folosit un mix de fainuri cu seminte. De exemplu: faina de secara integrala, faina de hrisca, faina integrala de grau, seminte de in si de floarea-soarelui. Faina de secara integrala este obtinuta prin macinarea integrala a secarei, iar procesul de macinare este mult mai lent si complex decat in cazul graului, ceea ce face ca faina sa aiba un continut bogat de antioxidanti si nutrienti, precum zinc si proteine.

Faina de hrisca :
Hrisca este un superaliment, o cereala care contine minerale si fibre si care fortifica organismul. Este benefica pentru sistemul vascular, este saraca in grasimi si calorii – dovedindu-se un ajutor pentru suferinzii de diabet. Scade tensiunea, mentine sanatatea colonului, este un atu in prevenirea pietrelor biliare. Faina de hrisca are continut crescut de niacina, riboflavina, piridoxina si tiamina. Nu lipsesc nici mineralele: zinc, fier si potasiu.

Faina integrala de grau :
Faina integrala se obtine prin macinarea in totalitate a graului. Cuvantul intreg face parte din toate componentele graului (tarata, germeni si endosperm). Graul are o multime de saruri minerale si elemente nutritive de aceea faina integrala face parte dintr-un stil de viata sanatos,avand in componenta ei numeroare fibre alimentare care joaca un rol important in prevenirea diferitelor afectiuni. Faina integrala de grau are o multime de proprietati miraculoase care joaca un rol important in regimul de viata sanatos. Cele mai importante dintre ele sunt:aminoacizi esentiali, acizi grasi polinesaturati, antioxidanti, pigmenti vegetali. Scade tensiunea arteriala, reduce riscul aparitiei cancerului, are densitate calorica scazuta, are efect pro-biotic, laxativa, nutritiva, reconfortanta, remineralizanta. Este recomandata persoanelor care depun efort fizic mare si au nevoie de energie. Este benefica si din punct de vedere al functionarii tractului intestinal.

Semintele de in constituie o sursa importanta de acid alfalinoleic, o substanta din familia binecunoscutilor acizi grasi Omega 3, esentiala pentru organism, deoarece protejeaza membrana celulara. De asemenea, semintele de in au un continut bogat in fibre solubile, cu efecte benefice pentru combaterea constipatiei.

Semintele de floarea-soarelui
Sunt bogate in vitaminele E, B1, B6, acid folic, minerale – magneziu, seleniu, mangan, cupru, fosfor, in triptofan si fitosteroli.
Vitamina E continuta este un antioxidant care neutralizeaza radicalii liberi din organism, imbunatateste vederea si joaca un rol important in reducerea simptomelor asociate artritei si astmului. Seleniul preluat din semintele gustoase este vital pentru un organism sanatos. Dieta cu seminte de floarea soarelui are efecte benefice si asupra scaderii nivelului colesterolului. Ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sange, la imbunatatirea raspunsului sistemului imunitar.

Nimic sofisticat in ingrediente, nimic sofisticat in metoda de preparare, dar cu un rezultat exceptional. O formula tipica pentru o paine rustica / traditional si nu o sa o laud eu mai mult, caci sunt convinsa ca o sa vina laudele de la voi.

De ce paine de secara? Nu doar fiindca e mai sanatoasa si mai hranitoare, ci pur si simplu fiindca ador gustul ei dulce acrisor, mi se pare cea mai buna paine, iar mirosurile ce razbat din cuptor pe durata coacerii fac timpul de asteptare greu de suportat”, spune Mirabela Chica, reprezentanta Brutariei Ardelean din Lugoj.

Related Post

Comentarii

comentarii


horst-compressor

Niciun comentariu

Niciun comentariu Acest articol nu are inca niciun comentariu

Articolul acesta nu are inca niciun comentariu.

Dar dumneavoastra puteti comenta primul! Lasati un comentariu !

Lasati un comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul LugojOnline.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii. Intreaga responsabilitate a formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Adresa dumneavoastra de e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *


Articole asemanatoare
Slide background

Lugoj Live

Cautare articole

Fotografia zilei

retimrasturnat2017

Publicitate

lafonte-compressor

Publicitate

Slide background
bannercerapidmai2014210

Articole recente

Ne apreciaza pe Facebook

Banner
Banner
Banner
Banner

Publicitate

Slide backgroundSlide thumbnail

Horoscop