Breaking News
Cont utilizator
Login | Inregistrare | Modificare Profil

Traducere site

Modificari in Legea educatiei. Se reduce numarul elevilor intr-o clasa!

Spatiere randuri+- ADimensiune font+- Printati articolul


Numarul elevilor dintr-o clasa va fi mai mic decat in prezent. Un proiect de lege care modifica legea educatiei nationale a fost adoptat luni in Senat, camera decizionala in acest caz, iar acesta va merge la promulgare.

Astfel, numarul copiilor in grupe este scazut la 17 in gradinita, 22 in invatamantul primar si 26 in gimnaziu si liceu, potrivit proiectului de lege initiat de UDMR. Proiectul prevede ca, in situatii exceptionale, grupele de la gradinita si clasele de elevi de la scoala “pot functiona peste efectivul maxim, cu cel mult 2 prescolari/elevi, dupa caz, peste numarul maxim”.

Proiectul de lege votat astazi prevede ca, in invatamantul preuniversitar, formatiunile de studiu cuprind grupe, clase sau ani de studiu, dupa cum urmeaza:

– educatia anteprescolara: grupa cuprinde in medie 6 copii, dar nu mai putin de 3 si nu mai mult de 8;

– invatamantul prescolar: grupa cuprinde in medie 12 prescolari, dar nu mai putin de 6 si nu mai mult de 17;

– invatamantul primar: clasa cuprinde in medie 17 elevi, dar nu mai putin de 10 si nu mai mult de 22;

– invatamantul gimnazial: clasa cuprinde in medie 22 de elevi, dar nu mai putin de 10 si nu mai mult de 26;

– invatamantul de arta: clasa cuprinde in medie 14 elevi, dar nu mai putin de 8 si nu mai mult de 25 si poate fi constituita din maximum 4 grupe. Grupa cuprinde in medie 6 elevi, dar nu mai putin de 4 si nu mai mult de 10;

– invatamantul liceal si profesional: clasa cuprinde in medie 22 de elevi, dar nu mai putin de 12 si nu mai mult de 26;

– invatamantul dual: clasa cuprinde in medie 22 de elevi, dar nu mai putin de 12 si nu mai mult de 26;

– instruirea practica si pregatirea de specialitate se desfasoara pe grupe de minimum 8 elevi si maximum 12 elevi;

clasele din invatamantul profesional, dual si vocational pot fi constituite din maximum 4 grupe cu calificari diferite;

– invatamantul postliceal: clasa cuprinde in medie 22 de elevi, dar nu mai putin de 12 si nu mai mult de 26;

– invatamantul special pentru elevi cu deficiente usoare si/sau moderate: grupa cuprinde in medie 8 elevi, dar nu mai putin de 6 si nu mai mult de 10;

– invatamantul special pentru elevi cu deficiente grave: grupa cuprinde in medie 4 elevi, dar nu mai putin de 3 si nu mai mult de 5.

Legea adoptata astazi prevede si ca, “la solicitarea expresa a parintilor, pot fi inscrisi in invatamantul prescolar copiii cu varsta de minim 2 ani, asigurandu-se finantarea de baza corespunzatoare, de la bugetul de stat, in baza costului standard per prescolar stabilit prin hotarare a Guvernului”.

Noua lege mai prevede ca “nivelul anteprescolar poate fi organizat in crese pentru varsta de 0-3 ani sau in gradinite pentru varsta 2-3 ani”. In textul adoptat astazi se arata ca gradinitele pot infiinta grupe “pentru varsta 2-3 ani”. Metodologia pentru organizarea unitatilor de educatie timpurie anteprescolara se stabileste de catre Ministerul Educatiei, care concepe si curriculumul specific pentru copiii sub 3 ani. Personalul care va lucra la aceste grupe va trece de la primarii, in gestionarea Ministerului Educatiei, similar statutului educatorilor.

Proiectul care modifica legea educatiei le da gratuitate elevilor pentru transport.

”Elevii din invatamantul obligatoriu, profesional si liceal acreditat/autorizat beneficiaza de gratuitate pentru transportul local in comun, de suprafata, naval si subteran, precum si pentru transportul rutier judetean si interjudetean, feroviar si naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Consiliile judetene si consiliile locale organizeaza transportul public in vederea asigurarii transportului elevilor spre scoli”, se arata in document.

Elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu li se deconteaza cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii, prin unitatile de invatamant la care sunt scolarizati, pe baza de abonament sau li se asigura decontarea sumei ce reprezinta contravaloarea a 52 calatorii dus-intors pe an, daca locuiesc la internat sau in gazda. Pentru a intra in vigoare, legea mai trebuie promulgata de presedintele Klaus Iohannis.

Sursa: edupedu.ro

Comentarii

comentariiNiciun comentariu

Niciun comentariu Acest articol nu are inca niciun comentariu

Articolul acesta nu are inca niciun comentariu.

Dar dumneavoastra puteti comenta primul! Lasati un comentariu !

Lasati un comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul LugojOnline.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii. Intreaga responsabilitate a formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Adresa dumneavoastra de e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *


Articole asemanatoare

ro_RORomanian
en_USEnglish ro_RORomanian