
Muzeul de Istorie, Etnografie si Arta Plastica din Lugoj organizeza miercuri, 27 februarie, ora 11.00, manifestarea TRADITII DE MARTISOR.
Despre stravechile semnificatii ale martisorului si despre puterea sa magica, asa cum au fost percepute de spiritualitatea populara romaneasca, va sustine o alocutiune Daciana Vuia – directorul Muzeului Lugoj. Prin data celebrarii, dar si prin semnificatia celor doua fire bicolore – alb si rosu-martisorul era considerat a fi un simbol identitar al renasterii intregului univers. Atributele martisorului, legate de conturarea si protejarea existentei umane, se regasesc la nivelul gestului de a rasuci, in Ajunul sarbatorii, cele doua fire de matase saulana, pentru a confectiona tuturor membrilor familiei, cate un martisor. Odinioara, absolut toate categoriile de varsta isi etalau cu bucurie martisorul, purtandu-l intr-o maniera specifica.
La acest eveniment, elevii Scolii Gimnaziale Nr. 3 Lugoj si ai Scolii Gimnaziale Harul Lugoj, coordonati de doamna profesoara Dana Petrovici, vor expune zeci de martisoare si felicitari confectionate de ei, din materiale diverse, etalandu-si astfel creativitatea si indemanarea. Elevii Onea Simina si Zgriban Bogdan de la Scoala Gimnaziala Nr. 3 Lugoj, respectiv Maran Dariuta de la Scoala Gimnaziala Harul Lugoj vor prezenta colegilor, povestea martisorului. Pentru ca fara martisoare, nu vine nici primavara, publicul lugojean este invitat sa admire, in perioada 27 februarie – 8 martie 2019, creatiile originale si deosebite ale copiilor, in expozitia organizata la Muzeul din Lugoj.