LugojOnline.ro

Switch to desktop Register Login

Incepe Postul Pastelui. Pana pe 20 aprilie crestinii ortodocsi si catolici au interzis la petreceri

Voteaza acest articol
(0 Voturi)
LugojOnline - Incepe Postul Pastelui. Pana pe 20 aprilie crestinii ortodocsi si catolici au interzis la petreceri LugojOnline - Incepe Postul Pastelui. Pana pe 20 aprilie crestinii ortodocsi si catolici au interzis la petreceri

Incepand cu data de 3 martie, crestinii ortodocsi, catolici si greco-catolici intra in Postul Pastelui.

In Biserica Ortodoxa, acest post este considerat cel mai aspru post dintre cele patru existente in an. In perioada de post, credinciosi se tin departe de anumite alimente si bauturi, pe un timp mai lung sau mai scurt, in scop religios-moral. Alaturi de retinerea de la anumite produse alimentare, crestinii sunt mai retinuti la ganduri, pofte, patimi si fapte rele, ceea ce inseamna ca postul trupesc trebuie sa fie insotit si de post sufletesc. In acest an, Pastele ortodocsilor este este sarbatorit in aceeasi zi cu cel al catolicilor, la fel cum s-a intamplat in 2010 si 2011. Urmatorul an in care Pastele ortodocsilor si catolicilor este sarbatorit in aceeasi zi este in 2017 dar si in 2025. Preotii fac apel la credinciosi sa respecte pe cat posibil regulile de post si timp de 40 de zile sa renunte la gandurile rele si sa recurga numai la lucruri bune. Conform traditiei stabilite cu timpul in Biserica, in cursul Postului Mare se posteste astfel: in primele doua zile (luni si marti din saptamana I) se recomanda, pentru cei ce pot sa tina, post complet sau (pentru cei mai slabi) ajunare pana spre seara, cand se poate manca putina paine si bea apa; la fel in primele trei zile (luni, marti si miercuri) si ultimele doua zile (vinerea si sambata) din Saptamana Patimilor. Miercuri se ajuneaza pana seara (odinioara, pana dupa savarsirea Liturghiei Darurilor mai inainte sfintite), cand se mananca paine si legume fierte fara untdelemn. In tot restul postului, in primele cinci zile din saptamana (luni-vineri inclusiv), se mananca uscat o singura data pe zi (seara), iar sambata si duminica, de doua ori pe zi, legume fierte cu untdelemn si putin vin. Se dezleaga, de asemenea, la vin si untdelemn (in orice zi a saptamanii ar cadea), Sfintii 40 de mucenici (9 martie), Joia Canonului celui mare, inainte si dupa serbarea Buneivestiri (24 si 26 martie), iar dupa unii si in Joia Patimilor. La praznicul Buneivestiri (25 martie) si in Duminica Floriilor, se dezleaga si la peste (cand insa Bunavestire cade in primele patru zile din Saptamana Patimilor, se dezleaga numai la untdelemn si vin, iar cand cade in vinerea sau sambata acestei saptamani, se dezleaga numai la vin).

Bella Gold Lugoj

Bella Gold Lugoj

Lasati un comentariu

Campurile marcate cu (*) sunt obligatorii. Asigurati-va ca introduceti corect informatiile solicitate. Folositi un limbaj decent fata de utilizatorii si editorii www.lugojonline.ro Intreaga responsabilitate juridica pentru comentarii revine autorilor acestora, acestea nereprezentand sub nici o forma pozitia LugojOnline.ro. Articolele marcate cu semnul (P) sunt materiale publicitare, motiv pentru care nu sunt acceptate comentarii!

1 Comment

  • Marian

    In general postul are ca principala caracteristica sintagma "Nu face!", ce o invatam in primul rand in sanul familiei si mai apoi o perpetuam in societate. Sunt atat de multi cei care se raporteaza la acesta astfel, incat se uita partea din Postul Pastelui care are legatura cu partea de actiune, dar si de reflectie.

    Marian Duminică, 23 Martie 2014 22:38 Link pentru comentariu

© LugojOnline.ro 2014 | Toate drepturile rezervate.

Top Desktop version