Breaking News
Cont utilizator
Login | Inregistrare | Modificare Profil

Traducere site

Apar noi reguli privind concediul si indemnizatia de crestere a copilului

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article


Cei care obtin venituri din mai multe activitati si vor cere intrarea in concediul pentru cresterea copilului vor fi nevoiti sa dovedeasca faptul ca au suspendat cel putin una dintre activitatile respective, se arata intr-un proiect de act normativ adoptat astazi de Guvern.

Practic, parintii vor avea voie sa obtina venituri in timpul concediului, dar nu mai mult de 3.000 de lei pe an.

In toamna anului trecut, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor a fost modificata astfel incat parintii sa poata obtine venituri supuse impozitului fara sa le fie suspendata plata indemnizatiei. Prin urmare, Executivul a adoptat miercuri, un proiect de hotarare pentru a modifica in mod corespunzator si normele pentru aplicarea OUG nr. 111/2010.

Conform propunerii de act normativ, persoanele care obtin venituri din mai multe surse vor obtine concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului in baza documentelor prin care vor face dovada suspendarii a cel putin uneia dintre activitati, astfel incat sumele castigate sa nu depaseasca 3.000 de lei intr-un an calendaristic.

„In perioada concediului (…), persoana indreptatita poate realiza venituri supuse impozitului pana la nivelul prevazut la art. 16 alin. (3) lit.c) din ordonanta de urgenta (maximum 6 ISR intr-un an calendaristic, adica 3.000 de lei – n.r.), prin desfasurarea efectiva a unei activitati, cu conditia mentinerii intreruperii/suspendarii uneia dintre activitatile care au stat la baza stabilirii dreptului la indemnizatie”, scrie in proiect.

Pentru a obtine concediul si indemnizatia, parintii trebuie sa fi obtinut venituri supuse impozitului in ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului. Conform OUG nr. 111/2010, cele 12 luni pot fi constituite integral si din perioade in care solicitantii s-au aflat in situatii precum somaj, concedii medicale pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca sau concediu fara plata pentru cresterea copilului, printre altele.

Astfel, intr-o situatie in care parintii nu pot dovedi suspendarea activitatii, proiectul de hotarare de Guvern dispune ca acestia vor putea obtine venituri supuse impozitului din orice activitate, atat timp cat nu este depasita limita anuala de 3.000 de lei.

Pe deasupra, pe durata concediului pentru cresterea copilului, ambii parinti vor putea sa obtina venituri anuale de pana la 3.000 de lei, se mai arata in document.

Atentie! Autoritatile vor fi obligate sa verifice daca parintii respecta limita de venituri de 3.000 de lei pe an calendaristic, in termen de trei luni de la incheierea fiecarui an din perioada concediului, dar si de la incetarea dreptului la concediu si indemnizatie.

Daca parintii vor realiza venituri mai mari de 3.000 de lei pe an, acestia vor fi obligati sa anunte in scris autoritatile in luna urmatoare celei in care se va depasi limita. In acest caz, banii incasati necuvenit vor fi recuperati.

Important! Potrivit modificarilor aduse de proiectul de hotarare, persoanele care nu vor face solicitarea referitoare la concediu si indemnizatie cu cel putin 30 de zile inainte de intrarea efectiva in concediu, acesta si indemnizatia vor fi reduse din oficiu cu o luna.
Parintii pot primi si alti bani in timpul concediului

Persoanele care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului pot obtine si alte sume de bani fara sa le fie suspendata plata indemnizatiei, in afara de cele supuse impozitului pe venit, conform OUG nr. 111/2010.

Mai exact, plata indemnizatiei nu se suspenda nici daca beneficiarii primesc indemnizatii in calitate de consilier local/judetean, indiferent de nivelul acestora, scrie avocatnet.ro.

Totodata, o alta exceptie in acest sens prevede ca plata indemnizatiei se mentine si daca persoana indreptatita „primeste diverse sume in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu”.

Prevederile prezentate fac parte dintr-un proiect de hotarare adoptat de Guvern. Pentru a se aplica, acesta trebuie publicat in Monitorul Oficial.

Comentarii

comentarii0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul LugojOnline.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii. Intreaga responsabilitate a formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Related Articles

en_USEnglish
ro_RORomanian en_USEnglish