Breaking News
Cont utilizator
Login | Inregistrare | Modificare Profil

Traducere site [prisna-google-website-translator]

Suntem primii!

Masuri luate de Ministrului Sanatatii pentru instituirea masurii de carantina a persoanelor in situatia de urgenta de sanatate publica internationala determinata de infectarea cu COVID-19

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article


Ministerul Sanatatii a emis astazi Ordinul ministrului Sanatatii pentru instituirea masurii de carantina a persoanelor in situatia de urgenta de sanatate publica internationala determinata de infectarea cu COVID-19 si stabilirea unor masuri in vederea prevenirii si limitarii efectelor epidemiei.

Conform documentului, se instituie masura de carantina pentru toate persoanele asimptomatice care se intorc din zonele cu transmitere comunitara extinsa. Carantina va dura o perioada de 14 zile si va fi organizata in spatii special amenajate, se arata in comunicatul de Grupul de Comunicare Strategica din cadrul Guvernului.

De asemenea, persoanele care au calatorit in ultimele 14 zile in localitati din zonele afectate de COVID-19, altele decat cele cu transmitere comunitara extinsa, se vor autoizola la domiciliu 14 zile, timp in care vor fi monitorizate de catre directiile de sanatate publica si prin intermediul medicului de familie. Masura se aplica si membrilor de familie care locuiesc la acelasi domiciliu.Persoanelor aflate in autoizolare la domiciliu li se vor pune la dispozitie informatii detaliate referitoare la masurile de igiena individuala ce trebuie respectate in caz de epidemie.

 

Lista zonelor cu transmitere comunitara extinsa si a celor afectate este disponibila pe site-ul https://www.cnscbt.ro/index.php/info-medical/1426-1582534542926-lista-zonelor-cu-transmitere-comunitara-extinsa-covid-19-actualizare-24-02-2020 si se actualizeaza de cate ori este nevoie. Definitia de caz pentru infectia COVID-19 este postata la adresa https://www.cnscbt.ro/index.php/info-medical/1425-definitia-de-caz-covid-19-actualizare-24-02-2020 si se actualizeaza ori de cate ori este nevoie.

 

Pana in prezent, persoanele care vin din China continentala-Provincia Hubei(inclusiv orasul Wuhan), orasele Wenzhou, Hangzhou, Ningbo,Taizhou din Provincia Zhejiangsau din una din cele 12 localitati din Italia intra in carantina timp de 14 zile, in spatii special destinate in acest scop, imediat dupa revenirea in Romania. De asemenea, persoanele din alte provincii/orase din China continentala si din alte localitati din Regiunile Lombardia si Veneto intra in auto-izolare la domiciliu, timp de 14 zile, imediat dupa revenirea in Romania. La intrarea in carantina se efectueaza un test pentru COVID-19 persoanelor asimptomatice venite din zonele afectate. In scopul asigurarii asistentei medicale a persoanelor carantinate, directiile de sanatate publica judetene si cea a municipiului Bucuresti nominalizeaza unitatile sanitare responsabile de pe raza judetului.

Persoanele pentru care se stabileste masura de carantinare in spatiile special amenajate sau izolare la domiciliu au dreptul la concediu medical conform OUG 158 din 2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. Persoanele simptomatice care intrunesc criteriile definitiei de caz si care se prezinta la o unitate sanitara, raman in aceasta unitate, in izolare, li se recolteaza o proba care va fi transportata la cel mai apropiat centru de testare in regim de urgenta. In cazul in care testul este pozitiv pacientul va fi transferat la cea mai apropiata sectie / spital de boli infectioase. Persoanele simptomatice care intrunesc criteriile definitiei de caz, vor fi izolate in sectiile / spitalele de boli infectioase unde li se vor recolta probe respiratorii, conform metodologiei de supraveghere in vigoare, aflata pe site-ul INSP-CNSCBT.

 

Transportul probelor recoltate se va face in aceleasi conditii de siguranta ca si probele de gripa si testarea se va face la cel mai apropiat laborator sectiile / spitalele de boli infectioase. Iesirea din carantina dupa o perioada de 14 zile, cat si la externarea din spital daca pacientul este clinic sanatos se va face dupa efectuarea a 2 teste negative pentru COVID-19 efectuate la un interval minim de 24 ore. Directia de Sanatate Publica judeteana si cea a municipiului Bucuresti comunica administratorului centrului de carantina incheierea perioadei de carantinare si se deplaseaza pentru eliberarea avizelor epidemiologice. Dezinfectia spatiilor de carantinare se efectueaza de catre administratorul centrului sub indrumarea Directiei de Sanatate Publica, dupa ce persoana / persoanele vor parasi spatiul. In functie de evolutia situatiei epidemiologice si confirmarea a mai mult de trei cazuri de infectie cu noul coronavirus, cu legatura epidemiologica intre ele, in aceeasi comunitate se poate decide declararea carantinei intr-o comunitate.

FOTO: ragusanews.com

Comentarii

comentarii0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul LugojOnline.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii. Intreaga responsabilitate a formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Related Articles

en_USEnglish
ro_RORomanian en_USEnglish