Breaking News
Cont utilizator
Login | Inregistrare | Modificare Profil

Traducere site

Constantin Ostaficiuc trimis in judecata, alaturi de alti inculpati. DNA a pus sechestru asigurator pe proprietatile acestora

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article


Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Timisoara au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor OSTAFICIUC CONSTANTIN si NADASTEAN IOAN-PETRISOR.

In sarcina fostului presedinte al Consiliului Judetean Timis, respectiv fostului secretar al judetului Timis, s-a retinut savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata.

In fata instantei vor ajunge si HRENOSCHI RAZVAN, PEPA DANIELA OCTAVIA, CIONVICA DAN SABIN, BORZA PETRU, MIHUT MIRCEA MARIAN, functionari publici, la momentul savarsirii faptei, in sarcina carora s-a retinut savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial in forma continuata,

CHIVORCHIAN HAIC GHEORGHE, NEGREI ION si ROSCA LIVIU IOAN, persoane cu functii de conducere in cadrul S.C. FC POLITEHNICA TIMISOARA S.A., la data faptelor, in sarcina carora s-a retinut savarsirea infractiunilor de:
– complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial in forma continuata,
– fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2008-2011, inculpatii Ostaficiuc Constantin si Nadastean Ioan-Petrisor, profitand de functiile pe care le ocupau (presedinte al Consiliului Judetean Timis si respectiv secretar al judetului Timis), in mod abuziv si contrar prevederilor legale in vigoare, au aprobat si dispus alocarea si plata, cu sprijinul celorlalti coinculpati, din bugetul judetului Timis, a sumei de 9.950.000 lei catre S.C. Politehnica Timisoara S.A. (fosta S.C. Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest S.A.), in conditiile in care potrivit reglementarilor in vigoare, finantarea structurilor sportive de drept privat din bugetele publice este limitata la entitatile fara scop lucrativ, fiind excluse societatile comerciale al caror scop este obtinerea unui profit, in cazurile in care sursa de finantare o reprezinta sume de bani ce provin din fonduri publice.

In cuprinsul acelorasi prevederi legale este mentionat faptul ca este permisa doar sustinerea unor activitati care nu urmaresc realizarea unor beneficii, doar de catre beneficiarul sumei de bani. S.C. Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest S.A, devenita ulterior S.C. Politehnica Timisoara S.A. nu era inclusa in categoria acestor entitati, dat fiind forma de organizare a acesteia in societate pe actiuni.

In concret, s-a retinut ca inculpatii Constantin Ostaficiuc – presedinte al Consiliului Judetean Timis si Petrisor Ioan Nadastean – secretar al judetului, cu stiinta, au initiat procedurile de obtinere si apoi au avizat favorabil hotararea Consiliului Judetean Timis nr. 39/03.04.2008, in baza careia, la data de 03.04.2008 s-a semnat protocolul de colaborare intre Consiliul Judetean Timis si S.C. Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest S.A. (societate care ulterior si-a schimbat denumirea), avand ca obiect sustinerea echipei de fotbal S.C. Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest S.A., invocand ca si considerent social, necesitatea realizarii proiectului de ridicare a nivelului performantei sportive si asigurarea conditiilor de accedere si participare la competitiile de club UEFA.

Aceste documente au fost incheiate in conditiile in care inculpatii au cunoscut faptul ca nu exista o baza legala, intrucat societatea respectiva nu se incadra in categoria beneficiarilor finantarii, fiind o societate pe actiuni de drept privat, al carei scop era obtinerea de profit in interesul unui numar restrans de persoane, asadar nu era o societate fara scop lucrativ ce are ca obiect dezvoltarea sportului de masa.

In derularea activitatii infractionale concepute de inculpatii Ostaficiuc Constantin si Nadastean Ioan Petrisor, acestia au fost sprijiniti de inculpatii Mihut Mircea Marian, Cionvica Dan Sabin, Borza Petru si Pepa Daniela Octavia care si-au incalcat atributiile de serviciu si au intocmit, avizat si semnat, cu incalcarea atributiilor legale, actele necesare efectuarii platilor de catre Consiliul Judetean Timis, fara a avea documentele justificative prevazute de lege.
Astfel, in perioada 2008-2011, in baza contractului semnat, Consiliul Judetean Timis, cu incalcarea prevederilor legale, a acordat S.C. Politehnica Timisoara S.A. (fosta S.C. Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest S.A.), din bugetul judetului, suma de 9.950.000 lei, suma ce constituie un prejudiciu adus bugetului Consiliului Judetean Timis.
Mai mult, alocarea sumelor de bani era conditionata de indeplinirea obligatiilor de plata restante si la termen ale S.C. Politehnica Timisoara S.A. fata de Consiliul Judetean Timis, obligatii ce s-a constatat ca nu au fost indeplinite, entitatea beneficiara inregistrand datorii semnificative la bugetul judetean tocmai din categoria celor mentionate in protocol, atat la momentul incheierii protocolului cat si a actelor aditionale prin care acesta a fost prelungit ulterior pentru alte perioade bugetare.

Datoriile restante erau cunoscute de factorii de decizie din cadrul C.J. Timis, atat la data semnarii protocolului, cat si la momentul semnarii actelor aditionale de prelungire a protocolului pentru urmatoarele perioade bugetare.
Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat faptul ca, dupa aprobarea finantarii, in scopul intocmirii si efectuarii inregistrarilor financiar contabile de catre angajatii Consiliul Judetean Timis a sumelor de bani virate catre firma respectiva, inculpatii Chivorchian Haic Gheorghe, Negrei Ioan si Rosca Liviu Ioan, pentru a sprijini activitatea infractionala a angajatilor respectivi, au prezentat si depus documente false din care rezulta ca sumele de bani acordate au fost utilizate pentru achitarea drepturilor de natura salariala sau asimilata veniturilor catre jucatorii de fotbal legitimati la clubul de fotbal respectiv.

In realitate, sumele alocate de la bugetul judetean Timis au fost folosite in alte scopuri decat destinatia stabilita prin protocol, fiind astfel acoperite cheltuieli ale S.C. Politehnica Timisoara S.A. care nu aveau legatura cu activitatea echipei de fotbal, in conditiile in care, intre destinatiile stabilite prin protocolul de colaborare a sumelor alocate (sume cu destinatie speciala – „exclusiv pentru acoperirea cheltuielilor echipei de fotbal) si utilizarea lor efectiva, conform datelor din Trezoreria Timisoara, nu exista corespondenta. Astfel, banii au fost directionati in alte scopuri (plati de penalitati contractuale si chirii, in relatia cu acelasi Consiliu Judetean, plati prin executare silita efectuata de organele fiscale ale Ministerului Finantelor Publice, etc.).

In cauza, procurorii au dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor imobile ce apartin inculpatilor Ostaficiuc Constantin, Nadastean Ioan-Petrisor, Hrenoschi Razvan, Mihut Mircea Marian, Rosca Liviu Ioan si Cionvica Dan Sabin. De asemenea, au mai fost aplicate popriri asupra conturilor bancare deschise pe numele inculpatilor Nadastean Ioan Petrisor si Ostaficiuc Constantin.Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timis cu propunerea de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza. In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.
Aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Comentarii

comentarii0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul LugojOnline.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii. Intreaga responsabilitate a formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Related Articles

en_USEnglish
ro_RORomanian en_USEnglish