Breaking News
Cont utilizator
Login | Inregistrare | Modificare Profil

Traducere site

Ai firma in apartament? Iata ce formulare completezi ca sa afli cat ai de plata pentru impozitul pe locuinta!

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article


Noul Cod fiscal, ale carui reglementari au intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016, stabileste un nou sistem de impozitare a cladirilor, potrivit caruia, impozitul pe cladiri se calculeaza in functie de destinatia proprietatii – rezidentiala sau nerezidentiala -- si nu in functie de statutul proprietarului care detine imobilul (persoana fizica sau juridica), asa cum s-a intampla pana la finalul anului 2015.

Potrivit normelor de aplicare ale Codului fiscal, lansate in dezbatere publica la finalul anului 2015 de Ministerul Finantelor, in cazul cladirilor cu destinatie mixta, aflate in proprietatea persoanelor fizice, la adresa carora este inregistrat un domiciliu fiscal, la care nu se desfasoara nicio activitate economica, impozitul se calculeaza conform art. 457 din Codul fiscal, adica cladirea se considera cladire cu utilizare rezidentiala, ceea ce va insemna ca impozitul se va calcula prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,08% – 0,2% asupra valorii impozabile a cladirii. Cota este stabilita prin hotarare a consiliului local.
In cazul unei cladiri cu destinatie mixta, aflata in proprietatea persoanelor fizice, la adresa careia este inregistrat un domiciliu fiscal, la care se desfasoara o activitate economica, cand se cunosc suprafetele folosite in scop rezidential si cele folosite in scop nerezidential, impozitul se calculeaza prin insumarea impozitului aferent suprafetei folosite in scop rezidential, calculat potrivit art. 457 din Codul fiscal, cu impozitul aferent suprafetei folosite in scop nerezidential, calculat potrivit art. 458 din Codul fiscal, scrie avocatnet.ro.

Astfel, pentru suprafata folosita in scop nerezidential, impozitul se va calcula, din 2016, prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2-1,3% (in functie de decizia consiliului local) asupra valorii:

– rezultata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta;
– lucrarilor de constructii, in cazul cladirilor noi, construite in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta;
– cladirilor care rezulta din actul prin care se transfera dreptul de proprietate, in cazul cladirilor dobandite in ultimii 5 ani.
Potrivit reglementarilor in vigoare, impozitul pe cladiri se plateste anual, in doua rate egale, pana la datele de 31 martie si 30 septembrie, inclusiv. Pentru plata cu anticipatie a impozitului pe cladiri, datorat pentru intregul an de catre contribuabili, pana la data de 31 martie a anului respectiv, se acorda o bonificatie de pana la 10%, stabilita prin hotarare a consiliului local. Formularele tipizate pentru activitatea de stabilire a impozitelor si taxelor locale de catre organele fiscale locale, pentru cladirile rezidentiale/ nerezidentiale/ cu destinatie mixta, aflate in proprietatea persoanelor juridice, respectiv persoanelor fizice pot fi consultate in galeria foto atasata acestui articol.

 

Comentarii

comentarii0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul LugojOnline.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii. Intreaga responsabilitate a formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Related Articles

en_USEnglish
ro_RORomanian en_USEnglish